Lär dig mer om juridik

Kanske du har en upptäckarlust och vill veta mer om juridik, för att det är kul att lära sig mer. Kanske det är så att du har behov av juridisk hjälp, eller att du själv vill jobba inom juridik? Du kan läsa mer om juridik på nätet så väl som att det finns många bra böcker inom detta område. Inom juridikområdet finns många specialiseringar. Som advokat eller jurist kan man exempelvis arbeta inom affärsrätt, familjerätt eller med brottsmål. Det är även så att jurister och advokater kan hjälpa till med olika saker. 

Skillnader på jurister och advokater

Det finns skillnader mellan jurister och advokater. Personen som vill bli advokat måste först genomgå fem års juridisk utbildning och ta en jur. kand.-/juristexamen vid universitet. Det krävs också minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, som anställd biträdande jurist vid en advokatbyrå, eller vid egen juridisk byrå. Jurist i sig är inte någon skyddad titel. Det krävs inte heller att man utbildat sig för att kalla sig jurist egentligen och ge juridiska råd. Det krävs inte heller någon erfarenet. En advokat däremot har en mängd krav samt att titeln är skyddad. Man får bara kalla sig advokat om man har blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund.

Mer om juridik

Du hittar en mängd bra saker att läsa om juridik på nätet. Många advokatbyråer har bra med information. Är det så att du har behov av en jurist, se till att du väljer en med kunskaper och erfarenhet!

 

23 Mar 2018