Byta glödlampa är enkelt

Att byta glödlampa hemma är något alla bör kunna och det är upp till alla föräldrar att lära ut denna kunskap. Det skulle ju kännas rätt löjligt att behöva ringa efter hjälp, eller knacka på hos grannen, när en glödlampa har pajat. Men samtidigt förstår jag att inte alla har denna kunskap så därför får du här en kort instruktion:

  1. Stäng av strömbrytaren
  2. Skruva ur den trasiga lampan (vrid motsols)
  3. Skruva i den nya lampan (vrid medsols)
  4. Sätt på strömbrytaren

Det är ganska enkelt att byta ut en trasig lampa hemma men det finns tillfällen då man bör, eller måste, ringa in en behörig elektriker i Stockholm för säkra elinstallationer. Som när man bytt glödlampan och det fortfarande inte lyser, när jordfelsbrytaren slår ifrån hela tiden eller när man ska dra om elen hemma. 

Bara för du kan betyder inte att du får

När det gäller elen hemma så finns det saker som är olagliga att göra på egen hand. Du får till exempel inte byta ut en ojordad kontakt mot en jordad och du får inte gräva ner en kabel i marken för att få en snygg utomhusbelysning. 

Det handlar om rätt farliga grejer och även om du vet vad du pysslar med så krävs det att en behörig elektriker kommer och gör jobbet. Alternativt inspekterar om du redan gjort jobbet själv. Om du utför olagliga elinstallationer kan du få böter, eller till och med fängelse. Men värst av allt - någon kan skadas eller dö! Så var försiktig med elen och låt proffsen göra jobbet. 

24 Apr 2023